![](/media/lib/103/n-wiecznazmarzlina-b5ed502d892a5e37c0f39c457e721555.jpg)
Susły z plejstocenu jak wiewiór z "Epoki lodowcowej"
21 lutego 2012, 10:36To historia całkiem jak z "Epoki lodowcowej". Rosyjscy naukowcy wyhodowali rośliny z owoców sprzed ponad 30 tys. lat, ukrytych przez susła północnego jako zapasy na czarną godzinę. Zachowały się one w wiecznej zmarzlinie na brzegu Kołymy, co zrodziło skojarzenia z zamrożoną pulą genową i naturalnym kriobankiem.
![](/media/lib/269/n-mlody-slon-lesny-0cae7b7bfbacb180f4c6322b1b05fc25.jpg)
Rzeź słoni leśnych
21 lutego 2017, 12:33Słonie afrykańskie leśne (Loxodonta cyclotis) żyjące w Gabonie są szybko wybijane przez kłusowników, którzy przybywają głównie z Kamerunu. Autorzy publikacji z Current Biology przestawiają zatrważające statystyki. Wg nich, w ciągu dekady gabońska populacja L. cyclotis zmniejszyła się o ponad 80% (zginęło ok. 25 tys. słoni).
![](/media/lib/414/n-pszczola-2b3747b201fda9493a5dc2716eed5643.jpg)
Miód nawłociowy szkodzi środowisku naturalnemu i rolnictwu. Brak dowodów, by był zdrowy
2 grudnia 2020, 08:48Niepotwierdzone naukowo informacje o rzekomych prozdrowotnych właściwościach miodu nawłociowego pomagają w inwazji nawłoci. Tymczasem roślina ta zajmuje nowe tereny i drastycznie zmniejsza bioróżnorodność roślin i zwierząt. Jest niekorzystna dla pszczół i rolnictwa – pokazują badania m.in. IOP PAN.
![](/media/lib/33/600px-biohazard.svg-1c28d4f3eef7af4a0e18c4aea7d6c9ab.png)
Zagrożenie wykryte w 30 minut
12 sierpnia 2008, 11:52Nowa technika umożliwiająca szybkie wykrycie jednej z najgroźniejszych toksyn, rycyny, została opracowana przez specjalistów z Uniwersytetu Kalifornijskiego. Metoda może znaleźć zastosowanie przede wszystkim w dziedzinie walki z bioterroryzmem.
![](/media/lib/177/n-marmozeta-37c68576e43c00a65b17e28e26e2aa12.jpg)
Niektóre naczelne mają wilczy apetyt na owoce
6 grudnia 2013, 10:43Naukowcy z Uniwersytetu Wschodniej Anglii sporządzili najbardziej kompletne jak do tej pory zestawienie zwyczajów żywieniowych naczelnych. Wykazali m.in., że niektóre małpy realizują zasadę pięciu porcji surowizny w ciągu godziny, a w ciągu dnia pochłaniają do 50 porcji (gatunków) owoców.
![](/media/lib/317/n-rybki-b5f177925dd4d7611fd3dfa4e606e86e.jpg)
Rybki z Afryki są najszybciej dojrzewającymi kręgowcami
7 sierpnia 2018, 10:02Zagrzebki Nothobranchius furzeri są najszybciej dojrzewającymi kręgowcami.
![](/media/lib/509/n-chanchan-27146d3a91a308d3033f64b082595048.jpg)
Rzeźbiona figurka z Chan Chan, jednego z największych miast prekolumbijskiej Ameryki
6 lipca 2022, 16:58W Chan Chan, kompleksie archeologicznym kultury Chimu w Peru, znaleziono pięknie zachowaną kolorową drewnianą rzeźbę. Wyjątkowa figurka ma na głowie trapezoidalną czapkę ozdobioną 7 naprzemiennymi ciemnymi i jasnymi pasami. Zabytek ma 47 centymetrów wysokości, 16 cm szerokości, i zdaniem specjalistów przypomina osobę noszącą na ramionach figury świętych podczas procesji.
![](/media/lib/55/afar-4356960da1f4ff0b28f2d7ac65cbdae1.jpg)
Ardi - najstarszy hominid
3 października 2009, 08:56Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley (University of California, Berkeley) opublikowali wyniki badań nad znalezionym przed 15 laty szkieletem hominida. Niewykluczone, że mamy do czynienia z najstarszym znanym nam przodkiem człowieka.
![](/media/lib/238/n-bixa-orellana-1933eff5988c44b02caaee23709a37bd.jpg)
Lekarstwo w żółtym serze?
29 stycznia 2016, 15:27Naukowcy z College'u Farmacji Uniwersytetu Arizony zauważyli, że u myszy annato, pomarańczowoczerwony barwnik spożywczy, zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych i uszkodzeniu skóry pod wpływem promieniowania ultrafioletowego.
![](/media/lib/366/n-bakteriewolkna-ad2d355ad94126288f87748a5df09ede.jpg)
Bakterie mikrobiomu mają ulubione typy włókien
20 września 2019, 11:27Dostarczanie wraz z dietą odpowiednich typów włókien jest konieczne, by mogły się rozwijać prozdrowotne bakterie mikrobiomu jelit, zauważyli naukowcy z Wydziału Medycyny Washington University. Badania prowadzono na myszach, których jelita skolonizowano ludzkim mikrobiomem. Użyto przy tym nowych technik badania całego procesu odżywiania się.
« poprzednia strona następna strona » … 24 25 26 27 28 29 30 31 32